JAMIEN KOTONA - KOKKAA ITSELLESI HYVÄ ELÄMÄ

2088419.jpg

Rento, iloinen, kokkailuissaan konstailematon Jamie Oliver on saanut paljon ystäviä ympäri maailmaa. Uudessa kirjassaan Jamien kotona, kokkaa itsellesi hyvä elämä (WSOY) hän vie meidät kotioloihinsa ja ennen kaikkea puutarhaansa.

Hänen villi ilonsa puutarhanhoidosta tarttuu lukijaan ja saa melkein miettimään, missä se oma kuokka olikaan. Tai millainen yrttipurnukka pitäisi parvekkeelle pistää!

Kirjassa on mukana paljon tietoa eri kasvislajien viljelemisestä, perunoista aina chileihin ja paprikoihin asti.

***

Kun Jamie Oliver vuonna 2001 julkaisi ensimmäisen ruokakirjansa, vauhdikas rokkikokki asui ja teki töitä kiihkeäsykkeisessä Lontoossa. Vaimo ja kaksi lasta ovat kuitenkin rauhoittaneet miestä niin, että hän on palannut kotikyläänsä Essexissä ja ostanut sieltä talon. Mukana tuli myös Jamien täysin hullaannuttanut puutarha. Kasvimaalta löytyi inspiraatio uuteen kirjaan, joka vie ruoan alkulähteille, lähemmäs luontoa kuin yksikään Jamien aiemmista teoksista.

Vahvan maalaishenkisessä Jamien kotona -teoksessa mestarikokki on alkuperäisimmillään. Ote on muheva ja annokset viehättävästi kotitekoisen näköisiä, raaka-aineiden perusolemusta arvostavia. Jamie luomuviljelee ympäri vuoden yrttinsä ja kasviksensa ja ostaa lihan kasvattajilta, joten on selvää, että hän korostaa jälleen ruoan tuoreutta. Ohjeissa maistuvat tällä kerralla vahvasti myös eri vuodenajat. Kirja on jaettu niiden mukaan neljään osaan, joissa Jamie valmistaa juurevia aterioita kunkin sesongin antimista.

Teoksen ohjeissa on vaikutteita eri puolilta maailmaa, tyylipuhtaita versioita esimerkiksi italialaisesta, englantilaisesta, aasialaisesta ja amerikkalaisesta keittiöstä, mutta runsaasti myös kekseliäitä muunnelmia ja hienoja omia reseptejä. Ylellisen Bellini-drinkin Jamie esimerkiksi tekee raparperista ja täyttää cannellonit parsalla ja kukkakaalilla. Tonnikala saa hunnukseen tomaatti-korianterisalsaa, sienistä ja maalaisleivästä syntyy reilu bruschetta ja kurpitsasta ja ankanrinnasta ihana salaatti.

Jamien makunystyröitä hellivien antimien salaisuus on paitsi läheltä saatavissa puhtaissa raaka-aineissa myös taiturimaisessa maustamisessa. Aromit nousevat esiin, hivelemään mieltä ja kieltä. Jamien ruokien valmistaminen on yhtä suuri ilo kuin niiden syöminenkin. Tuhti, yli sata ohjetta ja 408 sivua sisältävä kirja on myös itsessään maanläheisen kaunis: ruokakuvat hehkuvat mintunvihreää, paprikanpunaista ja sitruunankeltaista ja aukeamille on koottu tunnelmapaloja Jamien maatalolta ja lähiympäristöstä.

***
Oliver kertoo, että hänen nuoruusvuosiensa televisiosarjasuosikkeja oli Täyttä elämää. Se kertoi niukkuudessa elävästä pariskunnasta, Barbarasta ja Tomista, jotka kasvattivat ruokansa itse. Naapurin hienostelevalla pariskunnalla taas oli kaikkea, paitsi onnea.

Jamien kirja opastaa lukijaansa kohti tekemisen ja viljelemisen onnea.

Grillaaminen on ensiajattelemalta moderni tapa valmistaa ruokaa. Jamie Oliver muistuttaa, että ihmiset ovat kypsentäneet ruokansa hiilloksen hehkuissa tuhansien vuosien ajan.

Kokki Oliver puhuu aidon hiiligrillin puolesta. Sähkö- ja kaasugrilleissä valmistetusta ruuasta puuttuu aina se oikean grillin antama ihanan savuinen aromi.

Jos puutarhassa kasvaa puuvartisia yrttejä, vaikkapa rosmariinia, salviaa tai timjamia, niistä kannattaa leikata iso oksa ja heittää se hiillokselle.

Tuoksu on upea, ja ne maustavat grillattavan ruuan ihanalla savullaan.

Jamie Oliver on tunnettu kanojen puolestapuhuja. Hän on valistanut ihmisiä ymmärtämään, miten surkeissa oloissa lintuja häkkikanaloissa pidetään.

2088422.jpg

"Hain hiljattain autolastillisen näitä kanoja eräästä turvatalosta ja toin ne kotiin omien maalaiskanojeni seuraan, jotta edes niiden loppuelämä olisi hyvä", hän kirjoittaa.

Jamie Oliver kehottaa kaikkia lukijoitaan varmistamaan, että ostettavat kananmunat ovat varmasti luomua. Hän ostaa myös lihat suoramyyntipaikoista.

"Missä me sitten asummekin, meidän pitäisi aina ostaa paikallisia tuotteita, ihan jo siksi että arvostamme maanviljelijöitä tai hyviä paikallisia lihakauppiaita ja luotettavia valintamyymälöitä", hän opastaa.

Pavut sopivat Oliverin mielestä yhteen lähes ruuan kuin ruuan kanssa. Ne ovat herkullisia ihan vain keitettyinä tai höyrytettyinä voinokareella tai neitsytoliiviöljyllä terästettyinä.

Pavut ovat herkullisia vokattuina, haudutettuina tai mausteiden kanssa käristettyinä.

Porkkanoita ja punajuuria Jamie keittää - siis erikseen - noin 10 minuuttia, kääntelee ne sitten seoksessa, jossa on tilkka hyvää oliiviöljyä, suolaa ja pippuria, liraus puna- tai valkoviinietikkaa, puuvartisia yrttejä kuten timjamia ja rosmariinia ja murskattua valkosipulia.

Sitten hän paistaa juurekset uunissa 180 asteessa kullanruskeiksi ja voimakkaan makuisiksi.

Raparperista Oliver hauduttaa sokerin kera viiden minuutin ajan hilloketta, jota hän tarjoaa aamiaiseksi kylmään kreikkalaistyyppiseen jogurttiin sekoitettuna. Pinnalle hän ripottelee paahdettuja pähkinöitä ja kaurahiutaleita.

Vaikuttaa ihastuttavalta aamun avaukselta!

Tämäkin Oliverin kirja, kuten edellisetkin, on elämäntapakirja, jonka kuvat välittävät rentoa ja herkullista meininkiä.

Suomalainen lukija saa kyllä käyttää omaa luovuuttaan joidenkin ohjeiden suhteen, sillä niitä pitää vähän sovellella. Kaikkia aineksia ei ole saatavilla tai sitten ne ovat niin harvinaisia, ettei yhden aterian takia kannata ryhtyä niitä ostelemaan.

Perunasalaattia, savulohta ja piparjuuriranskankermaa 600 g uusia perunoita (pese) merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria 1 ison sitruunan kuori ja mehu tujaus punaviinietikkaa neitsytoliiviöljyä 2 rkl kapriksia (liota ja valuta) 3 cm:n pala tuoretta piparjuurta 1½ dl ranskankermaa pieni nippu tuoretta tilliä (silppua karkeaksi) 400 g savulohiviipaleita

Halkaise isommat perunat niin, että niistä tulee suunnilleen samankokoisia pienempien kanssa. Pane kaikki kattilaan suolalla maustettuun kiehuvaan veteen. Keitä perunoita 15-20 minuuttia eli kunnes ne ovat juuri ja juuri kypsiä, ja valuta ne sitten lävikössä.

Pane sitruunan kuori ja puolet mehusta kulhoon ja lisää viinietikka. Lisää kulhoon kolme kertaa viinietikan määrä neitsytoliiviöljyä ja kaprikset. Mausta kastike suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin, lisää kulhoon lämpimät perunat ja kääntele niin, että perunat peittyvät kastikkeeseen tasaisesti.

Raasta kuorittu piparjuuri toisen kulhoon hienoksi raasteeksi - älä säikähdä sen määrää, sillä lohen ja perunoiden rinnalle kaivataan tulisuutta - ja sekoita se ranskankermaan lopun sitruunamehun ja suolan ja pippurin kanssa. Ripottele enin tillisilppu jäähtyneille perunoille ja kääntele jälleen.

Asettele savulohiviipaleet tarjoiluvadille tai isolle lautaselle. Nostele viipaleita siellä täällä niin, että tulos on elävän aaltoileva ja kasaa sitten kastikkeiset perunat lohipedille keoksi.

Lusikoi piparjuurikastiketta kaloille, valuta vielä pinnalle oliiviöljyä ja viimeistele lopulla tillillä.

Ohje kirjasta; Jamien kotona