KANAA KERMAKASTIKKEESSA
MURULANDIAN TAPAAN


Ohje on muotoiltavaksi oman maun mukaan, joten tässä vain yksi esimerkki, millä aineilla kanakermakastikkeen voi tuunata omakseen.

Ensin tarvitaan mm. seuraavaa:
2106040.jpg
Lisukkeeksi perunat, pasta tai riisi makusi mukaan.

Voit käyttää kastikkeeseen esim. tuoretta paprikaa siivuina, ananasta paloina, herkkusieniä, juustoraastetta tai sulatejuustoa (maustamaton, tai maustettu) jne. ihan makusi mukaan.
Myös esim. appelsiini saattaisi olla kiva yhdistelmä kanan ja riisin kanssa.

2106053.jpg

Lähdetään tästä:
-Kuullota sipuli (jos et pidä sipulista tai olet allerginen, voit jättää tämän vaiheen väliin). Itse käytän ruokaöljyä kuullotukseen.

-Jos keität perunoita, laita ne kiehumaan viimeistään, kun aloitat kastikkeen valmistuksen.

-Kun sipulit on hieman kuullotettu, lisää broilerisuikaleet pannulle. Anna hautua välillä sekoittaen. Levy ei tarvitse olla täydellä lämmöllä, vaan siivujen on hyvä kypsyä tasaisesti.

-Tällä kertaa laitoin pannuun kannen päälle, jolloin neste ei katoa niin nopeasti. Haudutin siis ainekset hiljakseen ja vasta lopussa otin kannen pois, että neste pääsee hieman vetäytymään.

2106071.jpg

-Kun kana alkaa olla kypsynyt, lisää makusi mukaiset muut ainekset sekaan ja jatka hauduttamista. Tällä kertaa käytin itse vain hernemaissipaprikaa lisukkeena. Sekaan voisi laittaa vaikkapa aurajuustoa, ananasta, herkkusieniä, paprikasiivuja, juustoraastetta jne. jne. ihan oman maun mukaan. Mausteet valitaan tietysti sen mukaan, mitä kastike milloinkin sisältää.

-Kun muut aineet on haudutettu hetken, lisätään sekaan kerma. Käytin itse Flora ruokaa tällä kertaa, mutta mikä tahansa ruokakerma sopii. Yleensä teen annoksen niin, että 1 prk kermaa käytetään aina yhtä pakettia broilerinsuikaleita kohti.

-Lopuksi kastike maustetaan! Tämän kertaisessa kastikkeessa käytin hunajamarinoitua broileria, joten lisäsin mausteeksi vain suolaa kermaa varten ja paprikajauhetta hernemaissipaprikalle.
Maustaminen riippuu siis myös broilerin marinoinnista.  Jos teet marinoimattomasta broilerista kastikkeen, joudut ehkä maustamaan sitä vähän tuhdimmin.

2106075.jpg

-Kun kastike muhii kannen alla (muistathan sekoittaa välillä ja katsoa, ettei levy ole liian kuuma!), voit sillä aikaa valmistaa kevyen salaatin.

-Itse käytin tässä vain keräsalaattia, yhden pienen sipulin lohkoina ja muutaman kirsikkatomaatin, jotka puolitin antamaan väriä ja makua salaattiin. Kastikkeeksi iki-ihanaa Kartanon (kevyt)kastiketta, jota käytän todella paljon salaattien kanssa yleensäkin.

2106085.jpg

-Jos pidät leivästä ruuan kanssa, valitse vaihteeksi ihan tumman tai ihan vaalean sijaan, jotain uusista moniviljatuotteista. Itse kokeilin tällä kertaa Oululaisen Jyväisiä siivuja.

2106090.jpg

Ja sitten ei kun syömään!

Vinkki: Sipulia kannattaa käyttää tällaisena kosteana flunssaisena vuoden aikana sen terveellisten aineiden ja kanavia aukaisevien ominaisuuksien takia mahd. paljon ruuassa ja ruokaa tehdessä. Eräs hyvä konsti nuhan aikana (ellei sipuliallergioita ole), on ottaa yöpöydälle pala sipulia (esim. kahtialeikattu sipuli). Tukkeutuneet hengitystiet pysyvät paremmin auki ja nukkuminen helpottuu!